Ontstoffingssystemen in ATEX

Veel ventilatie- en ontstoffingssystemen vereisen een speciale aanpak vanwege explosiegevaar. In dergelijke situaties zijn zowel de formele als de juridische aspecten (de noodzaak van het opstellen van risicobeoordelingsstudies en explosiebeveiligingsdocumenten) belangrijk, evenals een goede systeembescherming tegen explosie. Op basis van meer dan twintig jaar ervaring ontwerpt en bouwt de Dextools dergelijke systemen op uitgebreide wijze, in overeenstemming met de bindende wettelijke voorschriften.

Dextools

EEN BEDRIJF MET IMPACT

Ons breed pakket aan proces techniek en filter techniek leveren wij aan de vakhandel, andere wederverkopers en eindgebruikers. Naast het snel leveren van standaard producten hebben wij alle middelen in huis voor het leveren van maatwerk. Neem contact op met één van onze medewerkers voor advies, offerte of (hulp) bij een order. Wij adviseren u graag in de aanschaf en gebruik van de juiste proces uitrusting, verpakkingsmachines, stofafzuiging, luchtreiniging en ontstoffings oplossingen.

Ontstoffingssystemen in ATEX

Omvang van de uitgevoerde werken - explosieveiligheid

  • bescherming van apparatuur en processystemen tegen explosie-effecten
  • implementatie van stofafzuigsystemen en centrale stofzuigersystemen als explosieveilige systemen
  • inschatten van explosierisico (ook in de ontwerpfase)
  • afbakening van explosiegevaarlijke gebieden (ook in de ontwerpfase)
  • het opstellen van explosieveiligheidsdocumenten
  • het geven van ATEX-training over explosieveiligheid en procesveiligheid
  • het uitvoeren van audits van de huidige staat van explosieveiligheid in de fabriek

Explosiebeveiligingen bij ONTSTOFFINGSSYSTEMEN

Een van de belangrijkste elementen van explosieveiligheidssystemen zijn explosiebeveiligingen. Ze zijn gericht op het beperken gevolgen van explosies tot een niveau dat veilig is voor uitrusting en apparatuur, en in de eerste plaats aan het personeel. Werkgevers zijn verplicht om explosie waarborgen toe te passen door middel van de uitvoering van de ATEX 137-richtlijn (aangepast aan de realiteit bij de verordening inzake minimumvereisten voor veiligheid en gezondheid op het werk met betrekking tot de mogelijkheid van het ontstaan van een explosieve atmosfeer op de werkplek).

Explosieonderdrukkingssystemen zijn een van de meest effectieve methoden om apparatuur te beschermen tegen de effecten van ongecontroleerde explosies. Het systeem bestaat uit een HRD-cilinder, druksensoren, infraroodsensoren en een regeleenheid. Het systeem is gericht op het herkennen van een explosie in zijn vroegste fase en het injecteren van dempingsmiddel aan de binnenkant van de beschermde faciliteit om de explosie te dempen. De totale reactie vanaf het moment van detectie van de “initiële explosiefase” tot het moment van de totale onderdrukking wordt geteld in duizendste delen van een seconde.

Explosiebestendige (ontluchtings) systemen zijn de zwakste constructiecomponent van de beschermde voorziening; op het moment van de explosie gaan ze ‘open’, waardoor er een uitlaatklep voor de explosiegolf naar de omgeving ontstaat. Het is bedoeld om de voorziening te beschermen tegen een te sterke stijging van de binnendruk en de daaruit voortvloeiende verstoring.

Explosie-isolatie door middel van snel activerende dempers
Zelfsluitende explosiedempers
Standaard explosieontlastingspanelen
Besturingseenheid explosiedemping systeem
Ontkoppelingssysteem type VENTEX
Ontkoppeling van explosies via het HRD-systeem

NEEM GERUST CONTACT MET ONS OP bij vragen over ONTSTOFFINGSSYSTEMEN

Bezoek ons

Waarderweg 54, haarlem

Bel ons

023- 5530315 of 06-46808297

Stuur een email

info@dextools.nl

Chat openen