Wat is een zuigtransport systeem

Categorie: Bulkhandeling

Een zuigtransportsysteem, ook wel bekend als een vacuümtransportsysteem, is een systeem dat gebruikmaakt van een luchtstroom met een lage druk om materialen te verplaatsen. In tegenstelling tot een blaastransportsysteem, waarbij lucht onder druk wordt gebruikt, maakt een zuigtransportsysteem gebruik van een negatieve druk of vacuüm om materialen op te zuigen en te verplaatsen.

Hier is een overzicht van hoe een zuigtransportsysteem typisch werkt:

  1. Creëren van vacuüm: Het zuigtransportsysteem maakt gebruik van een vacuümbron, zoals een vacuümpomp, om een lage druk of vacuüm te creëren. Dit wordt meestal bereikt door lucht uit het systeem te verwijderen, waardoor een drukverschil ontstaat dat materialen kan verplaatsen.
  2. Materiaalbelading: Het bulkmateriaal dat moet worden getransporteerd, wordt geladen in een laadpunt of trechter dat is verbonden met het zuigtransportsysteem. Dit kan handmatig gebeuren of via een geautomatiseerd voedingssysteem, zoals een transportschroef of een transportband.
  3. Materiaalverplaatsing: De vacuümstroom wordt gereguleerd en gericht naar de juiste kanalen, leidingen of buizen die zich in het transportsysteem bevinden. De negatieve druk zuigt het bulkmateriaal op en transporteert het door het systeem. Door kleppen, regelkleppen en andere apparatuur te gebruiken, kan de materiaalstroom worden gecontroleerd, bijvoorbeeld door de snelheid en richting aan te passen.
  4. Filtratie en scheiding: Tijdens het transport kunnen deeltjes, stof of ander ongewenst materiaal in de vacuümstroom aanwezig zijn. Om te voorkomen dat deze materialen de vacuümpomp bereiken, wordt het zuigtransportsysteem uitgerust met filters, zeven of andere scheidingsapparatuur om deeltjes uit de luchtstroom te verwijderen en op te vangen.
  5. Materiaalontlading: Aan het eindpunt van het zuigtransportsysteem wordt het bulkmateriaal afgeleverd op de gewenste bestemming, zoals een opslagtank, een silo, een verpakkingsmachine of een andere verwerkingsapparatuur. De vacuümstroom wordt gescheiden van het materiaal en kan worden afgevoerd naar buiten of worden gerecirculeerd in het systeem.

Zuigtransportsystemen worden veel gebruikt in industrieën waar materialen zoals poeders, granulaten, korrels en andere bulkmaterialen over lange afstanden moeten worden verplaatst. Ze bieden voordelen zoals het vermogen om materialen efficiënt en gecontroleerd te transporteren, het minimaliseren van productverlies, het verminderen van stofemissie en het vergemakkelijken van automatisering in productieprocessen. Zuigtransportsystemen worden vaak gebruikt in industrieën zoals voedselverwerking, farmacie, chemie, kunststofproductie en energieopwekking.

Dextools Procestechniek

Dextools procestechniek is de specialist in bulk handeling en het produceren van tabletten tot het verwerken ervan. De bulk handeling begint bij een automatisch zak openers of een big bag systeem. Dit ligt eraan hoe de grondstof wordt toegeleverd. Om de bulk goederen verder te verwerken hebben wij vacuüm transportsystemen , conveyors of pneumatische transportsystemen in het programma. Dit voor het doseren / vullen naar een tank, silo of andere productiehal. Indien gewenst kunnen wij ook weeginstallatie leveren. Wij kunnen het vacuüm systeem wegend maken of verzorgen een tussen bunker.  

Een tablet wordt geproduceerd op een tabletpers. Hierna gaat deze door een ontstoffer en een metaaldetectiesysteem. Uiteindelijk kan deze verpakt worden op een blistermachine of verpakt worden in een potje. Op de blistermachine kunnen wij een inspectiesysteem monteren. Dit inspectie systeem zorgt voor de extra kwaliteitscontrole. Hierbij kunnen onder andere de kleur, aanwezigheid, vervuiling en beschadiging gecontroleerd worden. Bij de farmaceutische verpakkingslijnen kunnen wij tabletten / capsules afvullen, maar ook poeder of vloeistof. Hierbij hebben wij de complete machinelijn. Deze kunnen ook als stand-alone machines verkocht worden. 

Dank u voor uw interesse in de producten en diensten van Dextools. We kijken uit naar de mogelijkheid om u van dienst te zijn.

Geef een reactie