By using our website, you agree to the use of our cookies.
By using our website, you agree to the use of our cookies.
0646808297 info@dextools.nl Waarderweg 54 08:00 - 17:00

Hoewel het misschien vreemd lijkt, zijn er in de voedingssector tal van producten die vervuiling op de werkplek kunnen veroorzaken. Onder de vele risicofactoren waaraan werknemers die voedsel bereiden worden blootgesteld, zijn er enkele bijzonder belangrijke situaties omdat ze de gezondheid in gevaar kunnen brengen: het inademen van kookgas en dampen. Daarvoor worden zuigsystemen gebruikt.


De afzuigsystemen voor de omgevingen van de voedingssector maken het daarom mogelijk stof uit de lucht op te vangen dat aanwezig is in verschillende productieprocessen, bijvoorbeeld:

• in het geval van droog stof afkomstig van het mengen of doseren van verbindingen, wordt vervuiling veroorzaakt in de gesloten omgeving;
• wanneer potentieel schadelijke kookdampen worden uitgestoten, al dan niet kankerverwekkend, geproduceerd door het kooksysteem zelf of door het voedsel tijdens het koken.

De zuigsystemen voor de voedingsindustrie garanderen een veilige en stofvrije en allergeenvrije werkomgeving in bakkerijen, ovens, voedsellaboratoria, de conservensector, suikerfabrieken enz. Dit zijn stofzuigers ook onder hoge druk, zuigfilters, gecentraliseerde en verrijdbare ATEX, zuigarmen, modulaire filters, afzuigkappen en nog veel meer. Er is geen gebrek aan systemen die zijn uitgerust met explosieveilige panelen en apparaten, onderdrukkers, detectiesystemen enz.

Waar worden zuigsystemen voor gebruikt in de voedingssector?

Er moet bijzondere nadruk worden gelegd op PAK’s, aangezien deze gewoonlijk de belangrijkste verontreinigingen in deze sector zijn en kankerverwekkend van aard zijn. Hun concentratie en geslacht houden verband met de kookmethode en de gebruikte temperatuur (grillen, bakken, koken op het bord enz.), Met het soort gekookt voedsel (vis, vlees, enz.), De gebruikte oliën (sojaolie, koolzaad, reuzel etc.).

Zelfs het inademen van micro-poeders afkomstig van meel, suiker, cacao en andere verwerkte en halfverwerkte voedingsmiddelen in de doserings- en kneedfasen van de gebakken producten (koekjes, brood enz.) kan schade veroorzaken en geven irritaties, astma, hooikoorts of verschillende allergieën.

Evenmin mag een mogelijk explosiegevaar worden verwaarloosd, met als gevolg brand in de kamers waar grote hoeveelheden fijne organische deeltjes worden verwerkt (meel, zetmeel, cacao, gegranuleerde bouillon, koffie, gist, mengsels en verschillende poedervoorbereidingen).

Deze zijn namelijk oxideerbaar en verdund in de lucht, waardoor er een potentieel explosieve situatie ontstaat vanuit een vlam, een vonk of een warmtebron. Het is geen toeval dat er ATEX-richtlijnen bestaan die precies betrekking hebben op de behandeling van dit soort poeders, die met name van toepassing zijn in fabrieken, veevoederfabrieken, bakkerijen, de voedingsindustrie.

Heeft u vragen over een zuigsystemen? neem dan contact met ons op.

has been added to the cart. View Cart