Wat valt er onder de Machinerichtlijn?

Categorie: Algemeen

De Machinerichtlijn (richtlijn 2006/42/EG) heeft betrekking op machines en veiligheidscomponenten die worden gebruikt op machines binnen de Europese Economische Ruimte (EER). De richtlijn stelt essentiële gezondheids- en veiligheidseisen vast voor machines om ervoor te zorgen dat ze veilig kunnen worden gebruikt en geen risico vormen voor de gebruikers of de omgeving.

De Machinerichtlijn is van toepassing op een breed scala aan machines, inclusief, maar niet beperkt tot:

  1. Werktuigmachines: bijvoorbeeld draaibanken, freesmachines, boormachines.
  2. Landbouw- en bosbouwmachines: bijvoorbeeld tractoren, maaidorsers, houtversnipperaars.
  3. Bouwmachines: bijvoorbeeld graafmachines, bulldozers, betonmixers.
  4. Voedingsmachines: bijvoorbeeld mixers, ovens, verpakkingsmachines.
  5. Verpakkingsmachines: bijvoorbeeld vulmachines, etiketteermachines, verpakkingsmachines.
  6. Industriële machines: bijvoorbeeld compressoren, pompen, generators.
  7. Transportmiddelen: bijvoorbeeld liften, roltrappen, rolpaden.

Naast de machines zelf, heeft de Machinerichtlijn ook betrekking op veiligheidscomponenten die worden gebruikt op machines, zoals beveiligingsinrichtingen, veiligheidsschakelaars en veiligheidsrelais. Deze componenten moeten voldoen aan de relevante eisen van de richtlijn om ervoor te zorgen dat ze bijdragen aan de veiligheid van de machines waarop ze worden gebruikt.

De Machinerichtlijn stelt verplichtingen vast voor fabrikanten, importeurs en distributeurs van machines binnen de EER. Deze verplichtingen omvatten onder andere het uitvoeren van een risicobeoordeling, het ontwerpen en produceren van veilige machines, het opstellen van technische documentatie, het aanbrengen van de CE-markering, het opstellen van de EU-conformiteitsverklaring en het verstrekken van de juiste instructies en documentatie aan gebruikers.

Het doel van de Machinerichtlijn is het waarborgen van een hoog niveau van bescherming van de gezondheid en veiligheid van gebruikers en anderen die worden blootgesteld aan de machines, evenals het bevorderen van het vrije verkeer van machines binnen de EER.

Dextools werkt onder de machinerichtlijn

Wij helpen u graag bij het maken van de juiste keuze, waarbij niet alleen het optimaal functioneren van het systeem van belang is, maar ook o.a. de onderhoudsgevoeligheid ervan.

Wij als Dextools weten als geen ander dat de juiste informatie het alle belangrijkste is. Want als een advies niet correct is heeft u niks aan de oplossing. Dit geldt niet alleen voor de oplossingen dien wij bieden maar ook voor de wijze waarop wij communiceren. Wij bij Dextools staan voor kwaliteit, service en oplossinggerichtheid. Hierin is het belangrijk de juiste informatie te geven, een goede oplossing te bieden en eerlijk tegen elkaar te zijn.

Dextools Filtertechniek omvat een brede range van ontstoffingstechniek zoals industriele stofzuigers, mobiel afzuigunits of grote stof afzuig installaties. Deze systemen zijn er ook in de ATEX uitvoeringen. Daarnaast hebben wij een breede range van afzuigbanken of wanden, stoffilters en ventilatoren. Deze systemen zijn voor een grote variëteit aan toepassingen zoals in de levensmiddelenindustrie, chemische, farmaceutische en cosmetische industrie, bouw, metaalverwerkende industrie, diervoederindustrie.

Dextools Procestechniek omvat bulk handeling systemen zoals zakkenleegmachinesbig bag loading en unloading systemen en vacuüm transportsystemen. Deze worden in de chemie, farmacie, food of verwerkende industrie toegepast. Daarnaast hebben wij tabletpersenmetaaldetectorenblister en cartoning machines, camera inspectie systemen en tablet/poeder/vloeistof vullijnen voor de food en farmaceutische industrie.

Geef een reactie