Stofverwijdering is een belangrijk onderdeel van een proces. Het verwerken van zeer effectieve stoffen kan gevaarlijk zijn.  Beschermende pakken voor het hele lichaam zouden een eenvoudige oplossing zijn om het bedieningspersoneel tijdens de productie niet in gevaar te brengen. In theorie is dit misschien eenvoudig, maar in de praktijk is het een oneconomische oplossing. 

Omdat mensen onder dergelijke omstandigheden maar relatief kort mogen werken. Hierdoor zouden de productiekosten worden verhoogd. Dergelijke pakken beschermen ook personeel, maar ze voorkomen niet dat de systeemomgeving wordt verontreinigd met product. Een alternatief zijn insluitingsoplossingen die voorkomen dat de zeer effectieve stoffen zich verspreiden en het bedieningspersoneel beschermen. Stofverwijdering moeten ook voldoen aan de insluitingsnormen.

Om deze reden zijn er insluitingsoplossingen die de verspreiding van de zeer effectieve stoffen voorkomen en het bedieningspersoneel beschermen. Filtersystemen die in het productieproces zijn geïntegreerd, moeten ook voldoen aan de insluitingsnormen. Optioneel is het zogenaamde “Safe-Change System” waarmee filterelementen en stofopvangbakken contactloos verwisseld kunnen worden. In combinatie met het “Through The Wall Design” wordt er verder voor gezorgd dat in de dure productieruimte slechts een klein oppervlak wordt gebruikt en dat de technische ruimte, die doorgaans niet kan worden ontsmet, ook bij verkeerde bediening schoon blijft. 

Het “Through The Wall Design” beschrijft de installatie van een processysteem in een cleanroomwand. Alleen de voor het proces noodzakelijke openingen en bedieningen worden vanuit de productieruimte bediend, het grootste deel van het systeem steekt de technische ruimte in. De Infa-Micron MKR farmaceutische filterserie van Infastaub kan met deze functie worden uitgerust. Dit is een allround Stofverwijdering filter.

Een tweetraps nafilter van dit type werd besteld bij een Noord-Duitse contractfabrikant voor farmaceutische producten voor een wervelbedsysteem. De technische ruimte wordt niet vervuild door de integratie van het cassettefilter in de achterwand van de productieruimte.

De filtercassettes van de eerste filtertrap zijn ontworpen in filterklasse F9. De tweede filtertrap is voorzien van filterklasse H13, waardoor een mate van scheiding van> 99,95% wordt bereikt. Het gegarandeerde reststofgehalte is <0,001 mg / m³. De filterpatronen worden vervangen volgens het zogenaamde “Safe Change” -principe. 

Contact over Stofverwijdering?