Hoe kunnen we de werkomgeving stofvrij maken?

Categorie: Algemeen

Om de werkomgeving stofvrij te maken, zijn er verschillende maatregelen en technieken die kunnen worden toegepast. Hier zijn enkele effectieve methoden:

  1. Afzuiging en ventilatie: Het implementeren van een adequaat afzuigsysteem en ventilatiesysteem is essentieel om stof en verontreinigingen uit de lucht te verwijderen. Dit kan worden bereikt door het gebruik van industriële afzuigventilatoren, filtersystemen en luchtreinigers. Zorg ervoor dat de ventilatie- en afzuigsystemen regelmatig worden gecontroleerd en onderhouden om een optimale werking te garanderen.
  2. Lokale afzuiging bij de bron: Het is belangrijk om afzuiging bij de bron te implementeren, met name bij activiteiten die veel stof genereren, zoals slijpen, schuren, snijden en frezen. Dit kan worden bereikt door het gebruik van afzuigarmen, afzuigkappen, downdraft tafels of andere apparatuur die de stofbron effectief afvangt en afvoert.
  3. Stofbeheersingstechnieken: Er zijn verschillende technieken die kunnen helpen bij het beheersen van stof in de werkomgeving. Dit omvat regelmatig schoonmaken en stofzuigen van oppervlakken, het gebruik van stofbeheersingsmiddelen zoals bevochtiging om stof neer te slaan, het minimaliseren van morsen en verspreiding van materialen, en het regelmatig onderhouden en reinigen van machines en apparatuur om stofophoping te voorkomen.
  4. Persoonlijke beschermingsmiddelen: Het verstrekken van geschikte persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) aan werknemers is belangrijk om blootstelling aan stof te verminderen. Dit kan het dragen van ademhalingsmaskers, veiligheidsbrillen, handschoenen en beschermende kleding omvatten, afhankelijk van de aard van de stof en het risico.
  5. Opleiding en bewustwording: Het is belangrijk om werknemers op te leiden over de gevaren van stof en hen bewust te maken van de juiste procedures en maatregelen om de werkomgeving stofvrij te houden. Dit omvat het trainen van werknemers over het gebruik van afzuigsystemen, het correct hanteren van materialen en het naleven van veiligheidsvoorschriften.

Het is belangrijk om te benadrukken dat het voorkomen en beheersen van stof een doorlopend proces is dat regelmatige monitoring, onderhoud en evaluatie vereist. Het naleven van goede hygiënepraktijken en het regelmatig evalueren en aanpassen van de stofbeheersingsmaatregelen zal helpen om een stofvrije werkomgeving te behouden.

Dextools

We zijn best trots om ons in de Benelux marktleider in de filtertechniek te mogen noemen. Met ruime ervaring heeft Dextools alle kennis in huis om op een kostenefficiënte wijze het beste stof afzuigsysteem te leveren. Zo zorgen we dat onze klanten zich geen zorgen hoeven te maken om vervuiling en gezondheidsschade op de werkvloer en realiseren we tegelijkertijd aanzienlijke kostenbesparingen en een optimale productie.

Wij leveren een brede range van stoffilters oplossingen zoals en perslucht en trilling gereinigde stofafzuiging filters, afzuigarmenafzuigbanken en ventilatoren voor een grote variëteit aan toepassingen in o.a. de levensmiddelenindustrie, chemische, farmaceutische en cosmetische industrie, bouw, metaalverwerkende industrie, diervoederindustrie. Ook bieden wij voor diverse merken de filterzakken / patronen. Daarbij kunnen wij ook het onderhoud verzorgen.

“Door middel van onze producten en ons advies ontzorgen we u graag op het gebied van ontstoffing en luchtbehandeling. Samen met onze verkoopadviseurs en servicemonteurs zijn we altijd klantgericht op zoek naar oplossingen en verbeteringen.”

Geef een reactie