Hoe werkt een Cycloonfilter?

Categorie: Filters

Een cycloonfilter, ook wel bekend als een cycloonafscheider, is een type luchtfilter dat wordt gebruikt om grote deeltjes uit een luchtstroom te verwijderen door middel van centrifugale krachten. Het werkt op basis van het principe van een cycloon, waarbij de draaiende luchtstroom zorgt voor een scheiding tussen de deeltjes en de schone lucht.

Hier is een overzicht van hoe een cycloonfilter typisch werkt:

  1. Inlaat: De verontreinigde luchtstroom komt de cycloonfilter binnen via een inlaatopening, vaak aan de zijkant of onderkant van de filter.
  2. Centrifugale kracht: De inkomende luchtstroom wordt omgeleid en begint rond te draaien in een spiraalvormige beweging, zoals een draaikolk. Door deze draaiende beweging ontstaat er een centrifugale kracht die de deeltjes in de luchtstroom naar de buitenrand van de cycloon duwt.
  3. Deeltjesscheiding: De deeltjes in de luchtstroom worden door de centrifugale kracht naar de buitenwand van de cycloon geduwd. Hierdoor zakken ze naar beneden en worden ze verzameld in een opvangbak of een conische bodem van de cycloon.
  4. Schone luchtuitlaat: Nadat de deeltjes naar de buitenrand zijn geduwd, wordt de schone luchtstroom in het midden van de cycloon naar boven gedreven. Een uitlaatopening aan de bovenkant of zijkant van de cycloon laat de schone lucht ontsnappen, terwijl de verzamelde deeltjes achterblijven in de opvangbak.
  5. Deeltjesafvoer: De verzamelde deeltjes kunnen periodiek worden verwijderd uit de opvangbak door deze leeg te maken of door een afvoersysteem.

Cycloonfilters worden vaak gebruikt als voorafscheiders in stofafzuigsystemen en industriële stofverwijderingstoepassingen. Ze zijn effectief in het verwijderen van grotere deeltjes, zoals stof, puin, korrels en chips, voordat de lucht verder wordt gefilterd door fijnere filters, zoals HEPA-filters. Cycloonfilters zijn populair vanwege hun eenvoudige ontwerp, lage onderhoudsvereisten en hoge efficiëntie bij de verwijdering van grove deeltjes uit de luchtstroom.

Dextools

We zijn best trots om ons in de Benelux marktleider in de filtertechniek te mogen noemen. Met ruime ervaring heeft Dextools alle kennis in huis om op een kostenefficiënte wijze het beste stof afzuigsysteem te leveren. Zo zorgen we dat onze klanten zich geen zorgen hoeven te maken om vervuiling en gezondheidsschade op de werkvloer en realiseren we tegelijkertijd aanzienlijke kostenbesparingen en een optimale productie.

Wij leveren een brede range van stoffilters oplossingen zoals en perslucht en trilling gereinigde stofafzuiging filters, afzuigarmenafzuigbanken en ventilatoren voor een grote variëteit aan toepassingen in o.a. de levensmiddelenindustrie, chemische, farmaceutische en cosmetische industrie, bouw, metaalverwerkende industrie, diervoederindustrie. Ook bieden wij voor diverse merken de filterzakken / patronen. Daarbij kunnen wij ook het onderhoud verzorgen.

“Door middel van onze producten en ons advies ontzorgen we u graag op het gebied van ontstoffing en luchtbehandeling. Samen met onze verkoopadviseurs en servicemonteurs zijn we altijd klantgericht op zoek naar oplossingen en verbeteringen.”

Geef een reactie