Waar worden tabletten van gemaakt?

Categorie: Tabletten en capsules


Tabletten kunnen van verschillende materialen worden gemaakt, afhankelijk van de specifieke toepassing en het type tablet dat wordt geproduceerd. Hier zijn enkele veelvoorkomende materialen die worden gebruikt bij de productie van tabletten:

  1. Actieve farmaceutische ingrediënten (API’s): Dit zijn de chemische verbindingen of substanties die de gewenste therapeutische effecten hebben. API’s kunnen van natuurlijke, synthetische of semi-synthetische oorsprong zijn en vormen de basis van farmaceutische tabletten.
  2. Vulstoffen: Vulstoffen worden gebruikt om het volume van de tablet te vergroten en de vereiste tabletgrootte te bereiken. Veelvoorkomende vulstoffen zijn lactose, microkristallijne cellulose, calciumfosfaat en zetmeel.
  3. Bindmiddelen: Bindmiddelen, ook wel bindmiddel of agglutinans genoemd, worden gebruikt om de poedervormige ingrediënten van de tablet samen te houden en een stevige structuur te vormen. Enkele veelgebruikte bindmiddelen zijn zetmeel, povidon en cellulose-derivaten.
  4. Glijmiddelen: Glijmiddelen worden gebruikt om de wrijving tussen de tabletten en de matrijzen in de tabletpersmachine te verminderen. Dit vergemakkelijkt het loslaten van de tablet uit de matrijs. Voorbeelden van glijmiddelen zijn magnesiumstearaat, stearinezuur en talk.
  5. Desintegratiemiddelen: Desintegratiemiddelen zorgen ervoor dat de tablet uiteenvalt of oplost wanneer deze in contact komt met water of maagsappen, waardoor de afgifte van de werkzame stoffen mogelijk wordt. Enzymen, croscarmellosenatrium en natriumzetmeelglycolaat zijn veelgebruikte desintegratiemiddelen.
  6. Smeermiddelen: Smeermiddelen worden gebruikt om wrijving tussen de tabletten en de tabletting-apparatuur te verminderen, waardoor het tabletteringsproces soepeler verloopt. Magnesiumstearaat en stearinezuur worden vaak gebruikt als smeermiddelen.

Naast deze materialen kunnen er nog andere hulpstoffen worden toegevoegd aan tabletformuleringen, zoals kleurstoffen, smaakstoffen, conserveermiddelen en oplosmiddelen, afhankelijk van de specifieke vereisten van de tabletten.

Het precieze formulering en de verhoudingen van de ingrediënten variëren afhankelijk van de farmaceutische samenstelling en het gewenste afgifteprofiel van de tablet. Het proces van het selecteren en mengen van deze materialen, gevolgd door het tabletteringsproces, zorgt voor de productie van tabletten die gemakkelijk kunnen worden ingenomen en die de gewenste therapeutische effecten bieden.

Dextools Procestechniek

Dextools procestechniek is de specialist in bulk handeling en het produceren van tabletten tot het verwerken ervan. De bulk handeling begint bij een automatisch zak openers of een big bag systeem. Dit ligt eraan hoe de grondstof wordt toegeleverd. Om de bulk goederen verder te verwerken hebben wij vacuüm transportsystemen , conveyors of pneumatische transportsystemen in het programma. Dit voor het doseren / vullen naar een tank, silo of andere productiehal. Indien gewenst kunnen wij ook weeginstallatie leveren. Wij kunnen het vacuüm systeem wegend maken of verzorgen een tussen bunker.  

Een tablet wordt geproduceerd op een tabletpers. Hierna gaat deze door een ontstoffer en een metaaldetectiesysteem. Uiteindelijk kan deze verpakt worden op een blistermachine of verpakt worden in een potje. Op de blistermachine kunnen wij een inspectiesysteem monteren. Dit inspectie systeem zorgt voor de extra kwaliteitscontrole. Hierbij kunnen onder andere de kleur, aanwezigheid, vervuiling en beschadiging gecontroleerd worden. Bij de farmaceutische verpakkingslijnen kunnen wij tabletten / capsules afvullen, maar ook poeder of vloeistof. Hierbij hebben wij de complete machinelijn. Deze kunnen ook als stand-alone machines verkocht worden. 

Dank u voor uw interesse in de producten en diensten van Dextools. We kijken uit naar de mogelijkheid om u van dienst te zijn.

Geef een reactie