Wat is een centrifugaal ventilator?

Categorie: Afzuigunits

Een centrifugaalventilator, ook wel bekend als een radiaalventilator, is een type ventilator dat wordt gebruikt voor het verplaatsen van lucht of gas in verschillende toepassingen. Het belangrijkste kenmerk van een centrifugaalventilator is dat de luchtstroom wordt gegenereerd door middel van een roterend wiel met schoepen, ook wel een waaier genoemd.

Hier is hoe een centrifugaalventilator werkt:

  1. Waaier: Het hart van een centrifugaalventilator is de waaier, die bestaat uit een reeks gebogen schoepen die zijn gemonteerd op een roterende as. De waaier kan verschillende vormen en configuraties hebben, zoals voorwaarts gebogen schoepen, achterwaarts gebogen schoepen of radiale schoepen, afhankelijk van het gewenste luchtverplaatsingsprofiel.
  2. Inlaat: De ventilator heeft een inlaatopening waarin lucht of gas wordt aangezogen. De luchtstroom wordt naar het midden van de waaier geleid.
  3. Schoepen: Terwijl de waaier roteert, zorgen de gebogen schoepen ervoor dat de lucht naar buiten wordt geduwd door middel van centrifugale kracht. Dit resulteert in een verhoogde druk en snelheid van de lucht.
  4. Uitlaat: De lucht wordt vervolgens naar buiten geperst via een uitlaatopening, waar het kan worden geleid naar het gewenste doel, zoals ventilatiekanalen, luchtbehandelingssystemen, processen of andere toepassingen.

Centrifugaalventilatoren hebben verschillende voordelen, waaronder:

  • Ze kunnen hoge drukken genereren, waardoor ze geschikt zijn voor toepassingen met beperkte ruimte of waar drukverlies moet worden overwonnen.
  • Ze kunnen een aanzienlijke luchtstroom genereren, waardoor ze effectief zijn voor het verplaatsen van grote volumes lucht of gas.
  • Ze hebben vaak een efficiënt ontwerp, waardoor ze energiezuinig kunnen zijn.

Centrifugaalventilatoren worden veel gebruikt in HVAC-systemen, luchtbehandelingssystemen, industriële processen, ventilatie van gebouwen, afzuigkappen, koelsystemen en meer, waar luchtverplaatsing, drukopbouw en ventilatie vereist zijn.

Dextools voor uw centrifugaal ventilator

We zijn best trots om ons in de Benelux marktleider in de filtertechniek te mogen noemen. Met ruime ervaring heeft Dextools alle kennis in huis om op een kostenefficiënte wijze het beste stof afzuigsysteem te leveren. Zo zorgen we dat onze klanten zich geen zorgen hoeven te maken om vervuiling en gezondheidsschade op de werkvloer en realiseren we tegelijkertijd aanzienlijke kostenbesparingen en een optimale productie.

Wij leveren een brede range van stoffilters oplossingen zoals en perslucht en trilling gereinigde stofafzuiging filters, afzuigarmenafzuigbanken en ventilatoren voor een grote variëteit aan toepassingen in o.a. de levensmiddelenindustrie, chemische, farmaceutische en cosmetische industrie, bouw, metaalverwerkende industrie, diervoederindustrie. Ook bieden wij voor diverse merken de filterzakken / patronen. Daarbij kunnen wij ook het onderhoud verzorgen.

“Door middel van onze producten en ons advies ontzorgen we u graag op het gebied van ontstoffing en luchtbehandeling. Samen met onze verkoopadviseurs en servicemonteurs zijn we altijd klantgericht op zoek naar oplossingen en verbeteringen.”

Geef een reactie