Wat is een tabletpersmachine?

Categorie: Tabletten en capsules

Een tabletpersmachine wordt gebruikt om farmaceutische poederformuleringen tot tabletvorm te persen, waardoor tabletten van uniforme grootte, vorm en gewicht worden gemaakt.

De tabletpersmachine kan ook worden gebruikt voor de vervaardiging van producten in de vorm van tabletten voor andere sectoren zoals cosmetica, schoonmaakproducten en katalysatoren voor de petrochemische industrie.

Het proces

Het tabletvormingsproces begint met de formulering van een poeder. Dit is meestal een mengsel van verschillende componenten. Voor farmaceutische producten omvatten deze het actieve farmaceutische ingrediënt (API) of geneesmiddel, en verschillende inactieve maar essentiële hulpstoffen, waaronder verdunningsmiddelen, smeermiddelen en bindmiddelen. Het poeder kan een granulatieproces ondergaan om de vereiste deeltjesgrootteverdeling te bereiken voordat het aan een tabletpers wordt toegevoerd. Het poeder wordt in een trechter op de tabletpers gevoerd van waaruit het wordt gedoseerd in een holte die wordt gevormd door een matrijs en twee ponsen (een bovenste en onderste pons). De matrijzen en ponsen bepalen de grootte en de vorm van de afgewerkte tablet en staan ​​meestal bekend als de tabletgereedschappen. Er wordt kracht uitgeoefend op de ponsen die op het poeder drukken om de materialen samen te smelten en de vaste tabletvorm te creëren.

Formulering van het poeder

De formulering van het poeder voor het persen in de tabletpersmachine is een nauwkeurig proces. Het vereist precies de juiste hoeveelheid bindmiddelen en vulstoffen om een ​​tablet met een goede consistentie mogelijk te maken die niet uit elkaar valt. In sommige gevallen wordt na het persen een beschermlaag toegevoegd. Dit kan een suikerlaag zijn om de smakelijkheid of smaak te verbeteren; een beschermende laag om afbraak van de tablet door zuren in de darmen of maag te voorkomen; of een laag met aanhoudende afgifte, die een tijdige afgifte van het actieve ingrediënt mogelijk maakt.

Vaak worden tabletpersen op maat gemaakt voor een specifiek product, vooral in de farmaceutische industrie, waar dagelijks miljoenen van een specifieke tablet kunnen worden gemaakt. Waar ze niet op maat worden gemaakt, maken ze meestal aanpassingen in de diepte van de matrijs, compressiedruk en andere productiespecificaties mogelijk, zodat tabletten van goede kwaliteit kunnen worden gemaakt die de juiste dosering van een specifiek actief ingrediënt bevatten.

Geef een antwoord