Wat is een tabletpersmachine?

Categorie: Tabletten en capsules

Een tabletpersmachine, ook wel bekend als een tabletteermachine of tabletteerpers, is een apparaat dat wordt gebruikt in de farmaceutische industrie en andere sectoren om poeders, korrels of andere grondstoffen samen te persen tot tabletten van een specifieke vorm en grootte. Het proces van tabletteren omvat het comprimeren van het materiaal onder hoge druk in een matrijs om een stevige en uniforme tablet te vormen.

Hier zijn enkele kenmerken en functies van een tabletpersmachine:

Matrijssysteem: Een tabletpersmachine bevat een matrijssysteem dat bestaat uit een bovenste en onderste matrijs. De matrijzen hebben de vorm van de gewenste tablet en zijn voorzien van een holte. Het materiaal wordt in de holte geplaatst en vervolgens samengeperst om een tablet te vormen.

Perskracht: Tabletpersmachines zijn uitgerust met een mechanisme dat zorgt voor de benodigde perskracht. Het materiaal wordt tussen de matrijzen geplaatst, en de bovenste stempel wordt naar beneden gedrukt met een specifieke kracht om het materiaal samen te persen tot een tablet.

Controle en aanpassing: Tabletpersmachines kunnen worden gecontroleerd en aangepast om verschillende tabletformaten en -specificaties te produceren. De drukkracht, de snelheid van de persbeweging en andere parameters kunnen worden aangepast om de gewenste tabletkenmerken, zoals dikte, gewicht en hardheid, te verkrijgen.

Feedingsysteem: Een tabletpersmachine kan worden uitgerust met een feedingsysteem om een continue toevoer van het grondmateriaal te garanderen. Dit kan een trechter, een transportsysteem of een vibrerende voeder zijn om het materiaal gelijkmatig naar de matrijs te brengen.

Controle en automatisering: Moderne tabletpersmachines zijn vaak voorzien van geavanceerde besturingssystemen en automatiseringstechnologieën. Dit omvat functies zoals geïntegreerde controlesystemen, gegevensregistratie, automatische afstelling, kwaliteitsbewaking en foutdetectie.

Reiniging en hygiëne: In de farmaceutische industrie is het essentieel dat tabletpersmachines goed kunnen worden gereinigd om kruisbesmetting te voorkomen. Daarom zijn deze machines vaak ontworpen met gladde oppervlakken en demonteerbare onderdelen voor eenvoudige reiniging en sanitatie.

Tabletpersmachines spelen een belangrijke rol bij de productie van tabletten in de farmaceutische industrie, maar ze worden ook gebruikt in andere sectoren, zoals de voedingsmiddelen- en cosmetische industrie. Ze bieden een efficiënte en gecontroleerde methode om uniforme en gestandaardiseerde tabletten te produceren op grote schaal.

Dextools Procestechniek

Dextools procestechniek is de specialist in bulk handeling en het produceren van tabletten tot het verwerken ervan. De bulk handeling begint bij een automatisch zak openers of een big bag systeem. Dit ligt eraan hoe de grondstof wordt toegeleverd. Om de bulk goederen verder te verwerken hebben wij vacuüm transportsystemen , conveyors of pneumatische transportsystemen in het programma. Dit voor het doseren / vullen naar een tank, silo of andere productiehal. Indien gewenst kunnen wij ook weeginstallatie leveren. Wij kunnen het vacuüm systeem wegend maken of verzorgen een tussen bunker.  

Een tablet wordt geproduceerd op een tabletpers. Hierna gaat deze door een ontstoffer en een metaaldetectiesysteem. Uiteindelijk kan deze verpakt worden op een blistermachine of verpakt worden in een potje. Op de blistermachine kunnen wij een inspectiesysteem monteren. Dit inspectie systeem zorgt voor de extra kwaliteitscontrole. Hierbij kunnen onder andere de kleur, aanwezigheid, vervuiling en beschadiging gecontroleerd worden. Bij de farmaceutische verpakkingslijnen kunnen wij tabletten / capsules afvullen, maar ook poeder of vloeistof. Hierbij hebben wij de complete machinelijn. Deze kunnen ook als stand-alone machines verkocht worden. 

Dank u voor uw interesse in de producten en diensten van Dextools. We kijken uit naar de mogelijkheid om u van dienst te zijn.

Geef een reactie