Wat is gelatine?

Categorie: Tabletten en capsules

Gelatine is een eiwitproduct dat wordt verkregen uit de collageenrijke weefsels, zoals huiden en botten, van dieren zoals varkens, koeien of vissen. Het is een veelgebruikte stof in voedselproductie vanwege zijn unieke eigenschappen. Gelatine wordt vaak gebruikt als bindmiddel, verdikkingsmiddel of stabilisator in voedingsmiddelen zoals desserts, snoepjes, gelatinepudding, yoghurt, ijs en gebak.

Bij de productie van gelatine worden de collageenrijke grondstoffen eerst gereinigd en verwerkt om onzuiverheden te verwijderen. Vervolgens wordt het collageen door hydrolyse afgebroken tot gelatine. Dit proces omvat het koken van de grondstoffen in water of een alkalische oplossing, gevolgd door filtratie en zuivering van de resulterende vloeistof. Na verdere verwerking wordt de gelatine gedroogd en vermalen tot een fijn poeder of geleiachtige vorm.

Gelatine heeft unieke eigenschappen, waaronder de vorming van een gel bij afkoeling en de oplosbaarheid bij verhitting. Het geeft voedingsmiddelen een gladde textuur en kan ook worden gebruikt als geleermiddel om vloeistoffen te verdikken en te stabiliseren.

Het is belangrijk op te merken dat gelatine een dierlijk product is en daarom niet geschikt is voor veganisten of vegetariërs. Er zijn echter alternatieven beschikbaar, zoals plantaardige geleermiddelen op basis van bijvoorbeeld agar-agar, pectine of carrageen, die kunnen worden gebruikt als vervanging voor gelatine in voedselproducten.

Het gebruik van gelatine in voedselproducten is wijdverspreid vanwege de veelzijdige toepassingen en de gunstige technologische eigenschappen die het biedt.

Pectine als alternatief voor gelatine

Ook pectine wordt vaak gebruikt om voedingsmiddelen te binden. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt om jam mee te geleren. Pectine is een onderdeel van celwanden van groente en fruit. Deze alternatieven voor gelatine hebben geen smaak en zijn ook reuk- en kleurloos. Het kan de smaak van gerechten wel iets afzwakken.

Dextools Procestechniek

Dextools procestechniek is de specialist in bulk handeling en het produceren van tabletten tot het verwerken ervan. De bulk handeling begint bij een automatisch zak openers of een big bag systeem. Dit ligt eraan hoe de grondstof wordt toegeleverd. Om de bulk goederen verder te verwerken hebben wij vacuüm transportsystemen , conveyors of pneumatische transportsystemen in het programma. Dit voor het doseren / vullen naar een tank, silo of andere productiehal. Indien gewenst kunnen wij ook weeginstallatie leveren. Wij kunnen het vacuüm systeem wegend maken of verzorgen een tussen bunker.  

Een tablet wordt geproduceerd op een tabletpers. Hierna gaat deze door een ontstoffer en een metaaldetectiesysteem. Uiteindelijk kan deze verpakt worden op een blistermachine of verpakt worden in een potje. Op de blistermachine kunnen wij een inspectiesysteem monteren. Dit inspectie systeem zorgt voor de extra kwaliteitscontrole. Hierbij kunnen onder andere de kleur, aanwezigheid, vervuiling en beschadiging gecontroleerd worden. Bij de farmaceutische verpakkingslijnen kunnen wij tabletten / capsules afvullen, maar ook poeder of vloeistof. Hierbij hebben wij de complete machinelijn. Deze kunnen ook als stand-alone machines verkocht worden. 

Dank u voor uw interesse in de producten en diensten van Dextools. We kijken uit naar de mogelijkheid om u van dienst te zijn