Wat is het verschil tussen capsules en softgels?

Categorie: Tabletten en capsules

Capsules en softgels zijn beide populaire vormen van orale medicatie of voedingssupplementen. Ze hebben enkele verschillen in hun samenstelling en productie, maar ze dienen over het algemeen hetzelfde doel: het innemen van medicijnen of supplementen via de mond.

Capsules:

  • Capsules bestaan uit twee gelatineachtige hulzen, meestal gemaakt van dierlijke bronnen zoals runder- of varkensgelatine.
  • Deze hulzen kunnen transparant of ondoorzichtig zijn, afhankelijk van het doel van de capsule en de gewenste afgifte van het medicijn of supplement.
  • Capsules kunnen gevuld zijn met poedervormige, korrelige of vloeibare inhoud.
  • Ze worden vaak geseald om de inhoud te beschermen en te zorgen voor een goede afgifte van het medicijn of supplement in het spijsverteringskanaal.
  • Capsules kunnen ook vegetarisch of veganistisch zijn, waarbij gelatine wordt vervangen door plantaardige stoffen zoals cellulose.

Softgels:

  • Softgels, ook wel bekend als gelcaps, zijn ook hulzen gevuld met medicijnen of supplementen, maar ze hebben een andere samenstelling dan capsules.
  • Softgels hebben een gelatineachtige buitenkant, vergelijkbaar met capsules, maar de vulling binnenin bestaat meestal uit een vloeistof of een op olie gebaseerde suspensie.
  • De vloeistof of olie kan medicijnen, vitaminen, mineralen of andere actieve ingrediënten bevatten.
  • Softgels kunnen verschillende vormen hebben, zoals rond, ovaal of langwerpig.
  • Ze worden vaak gebruikt wanneer de actieve ingrediënten in olie zijn opgelost, omdat de gelatineachtige buitenlaag helpt om de inhoud te behouden en te voorkomen dat de olie lekt.

Over het algemeen kunnen capsules worden gebruikt voor een bredere verscheidenheid aan medicijnen en supplementen, omdat ze gevuld kunnen worden met poeder, korrels of vloeistoffen. Softgels worden vaak gebruikt wanneer de actieve ingrediënten in olie zijn opgelost. De keuze tussen capsules en softgels hangt meestal af van de specifieke vereisten van het medicijn of supplement en de voorkeur van de fabrikant.

Dextools Procestechniek

Dextools procestechniek is de specialist in bulk handeling en het produceren van tabletten tot het verwerken ervan. De bulk handeling begint bij een automatisch zak openers of een big bag systeem. Dit ligt eraan hoe de grondstof wordt toegeleverd. Om de bulk goederen verder te verwerken hebben wij vacuüm transportsystemen , conveyors of pneumatische transportsystemen in het programma. Dit voor het doseren / vullen naar een tank, silo of andere productiehal. Indien gewenst kunnen wij ook weeginstallatie leveren. Wij kunnen het vacuüm systeem wegend maken of verzorgen een tussen bunker.  

Een tablet wordt geproduceerd op een tabletpers. Hierna gaat deze door een ontstoffer en een metaaldetectiesysteem. Uiteindelijk kan deze verpakt worden op een blistermachine of verpakt worden in een potje. Op de blistermachine kunnen wij een inspectiesysteem monteren. Dit inspectie systeem zorgt voor de extra kwaliteitscontrole. Hierbij kunnen onder andere de kleur, aanwezigheid, vervuiling en beschadiging gecontroleerd worden. Bij de farmaceutische verpakkingslijnen kunnen wij tabletten / capsules afvullen, maar ook poeder of vloeistof. Hierbij hebben wij de complete machinelijn. Deze kunnen ook als stand-alone machines verkocht worden. 

Dank u voor uw interesse in de producten en diensten van Dextools. We kijken uit naar de mogelijkheid om u van dienst te zijn.