Wat zijn afzuigbanken?

Categorie: Afzuigunits

Afzuigbanken, ook wel afzuigtafels, downdraft tafels of werkbanken met afzuiging genoemd, zijn speciale werkoppervlakken die zijn ontworpen om dampen, stof en andere vervuilende stoffen af te zuigen tijdens industriële processen. Ze worden gebruikt om de blootstelling aan schadelijke dampen en deeltjes te verminderen en een gezondere werkomgeving te creëren, vooral bij activiteiten zoals lassen, slijpen, schuren, polijsten, snijden, verfnevels en andere processen waarbij vervuiling vrijkomt.

Afzuigbanken bestaan meestal uit de volgende componenten:

  1. Werkoppervlak: De afzuigbank heeft een vlak werkoppervlak waarop de bewerkingen worden uitgevoerd. Dit kan een tafelblad zijn dat bestand is tegen de specifieke processen, zoals metaal, kunststof of hout, afhankelijk van de toepassing.
  2. Afzuigventilator: Onder het werkoppervlak bevindt zich een afzuigventilator of een centraal afzuigsysteem dat de luchtstroom genereert. Deze ventilator creëert een negatieve druk onder het werkoppervlak, waardoor de vervuilde lucht naar beneden wordt gezogen en wordt afgevangen.
  3. Afzuigoppervlak: Het werkoppervlak van de afzuigbank is voorzien van kleine gaatjes, sleuven of roosters die de luchtstroom mogelijk maken. Deze openingen zorgen ervoor dat de vervuilde lucht effectief wordt afgezogen en gevangen.
  4. Filtersysteem: De afgezogen lucht wordt door een filtersysteem geleid om de vervuilende deeltjes en dampen te verwijderen voordat de lucht wordt uitgestoten. Dit kan filters omvatten zoals HEPA-filters of actief koolstoffilters, afhankelijk van de aard van de vervuiling die wordt afgevangen.

Afzuigbanken bieden verschillende voordelen, waaronder:

  • Lokale afzuiging: Afzuigbanken zorgen voor lokale afzuiging op het werkoppervlak, waardoor de vervuiling direct bij de bron wordt afgevangen en de verspreiding ervan door de werkomgeving wordt verminderd.
  • Verbeterde werkomgeving: Door het effectief afzuigen van dampen, stof en andere vervuilende stoffen, wordt de luchtkwaliteit in de werkomgeving verbeterd, wat de gezondheid en het comfort van werknemers bevordert.
  • Veiligheid: Afzuigbanken verminderen de blootstelling aan schadelijke dampen, stof en andere verontreinigingen, waardoor de risico’s op ademhalingsproblemen, allergieën, irritaties en andere gezondheidsproblemen worden verminderd.
  • Eenvoudig te reinigen: Het werkoppervlak van de afzuigbank kan gemakkelijk worden gereinigd en onderhouden, waardoor de efficiëntie van de afzuiging behouden blijft.

Afzuigbanken zijn verkrijgbaar in verschillende maten, configuraties en vermogens, afhankelijk van de specifieke toepassing en vereisten. Het juiste ontwerp en de juiste dimensionering van de afzuigbank zijn belangrijk om een effectieve afzuiging te garanderen en de gezondheid en veiligheid op de werkplek te waarborgen.

Afzuigbanken koopt u natuurlijk bij Dextools

We zijn best trots om ons in de Benelux marktleider in de filtertechniek te mogen noemen. Met ruime ervaring heeft Dextools alle kennis in huis om op een kostenefficiënte wijze het beste stof afzuigsysteem te leveren. Zo zorgen we dat onze klanten zich geen zorgen hoeven te maken om vervuiling en gezondheidsschade op de werkvloer en realiseren we tegelijkertijd aanzienlijke kostenbesparingen en een optimale productie.

Wij leveren een brede range van stoffilters oplossingen zoals en perslucht en trilling gereinigde stofafzuiging filters, afzuigarmenafzuigbanken en ventilatoren voor een grote variëteit aan toepassingen in o.a. de levensmiddelenindustrie, chemische, farmaceutische en cosmetische industrie, bouw, metaalverwerkende industrie, diervoederindustrie. Ook bieden wij voor diverse merken de filterzakken / patronen. Daarbij kunnen wij ook het onderhoud verzorgen.

“Door middel van onze producten en ons advies ontzorgen we u graag op het gebied van ontstoffing en luchtbehandeling. Samen met onze verkoopadviseurs en servicemonteurs zijn we altijd klantgericht op zoek naar oplossingen en verbeteringen.”

Geef een reactie