Wat zijn centraal stofzuigsystemen?

Categorie: Filters

Een centraal stofzuigsysteem, ook wel bekend als een centraal stofzuigsysteem of een centrale stofafzuiginstallatie, is een systeem dat wordt gebruikt om stof en vuil uit een gebouw of een specifieke ruimte te verwijderen. In tegenstelling tot traditionele draagbare stofzuigers, waarbij een draagbare eenheid wordt gebruikt om stof en vuil op te zuigen, maakt een centraal stofzuigsysteem gebruik van een geïntegreerd netwerk van buizen en een centrale eenheid om stof en vuil op te zuigen en af te voeren naar een externe locatie.

Hier zijn de belangrijkste componenten van een centraal stofzuigsysteem:

  1. Centrale eenheid: Dit is het hart van het systeem en bestaat meestal uit een krachtige stofzuigmotor, een stofopvangbak en filters. De centrale eenheid is meestal geïnstalleerd in een afgesloten ruimte, zoals een kelder, een technische ruimte of een opslagruimte.
  2. Buizensysteem: Een netwerk van buizen wordt geïnstalleerd in de muren, vloeren en plafonds van het gebouw, dat verbonden is met de centrale eenheid. Deze buizen dienen als transportroutes voor het stof en vuil dat wordt opgezogen.
  3. Zuigpunten: Zuigpunten zijn speciale aansluitingen in de muren of vloeren van verschillende ruimtes waar een slang kan worden aangesloten om stof en vuil op te zuigen. Deze zuigpunten zijn strategisch geplaatst voor maximale dekking en gebruiksgemak.
  4. Slang en hulpstukken: Een lange flexibele slang wordt gebruikt om de zuigpunten aan te sluiten op de centrale eenheid. Verschillende hulpstukken, zoals borstels, opzetstukken en spleetzuigers, worden gebruikt om verschillende oppervlakken en moeilijk bereikbare plaatsen te reinigen.

Hoe een centraal stofzuigsysteem werkt:

  1. Zuigkracht creëren: De centrale eenheid genereert een krachtige zuigkracht door middel van een stofzuigmotor. Dit creëert een luchtstroom door het buizensysteem, waardoor stof en vuil worden opgezogen.
  2. Opzuigen van stof en vuil: Bij elk zuigpunt kan een slang met een geschikt hulpstuk worden aangesloten. Wanneer de slang wordt aangesloten op een zuigpunt en de gebruiker de stofzuiger activeert, wordt de zuigkracht overgebracht naar het specifieke gebied en wordt het stof en vuil opgezogen.
  3. Transport naar de centrale eenheid: Het stof en vuil wordt door de slang en het buizensysteem naar de centrale eenheid getransporteerd. Onderweg wordt het stof en vuil opgevangen in de stofopvangbak en worden de lucht en eventuele fijne deeltjes gefilterd om te voorkomen dat ze terug in de ruimte worden geblazen.
  4. Afvoeren van het stof en vuil: Na verloop van tijd zal de stofopvangbak in de centrale eenheid gevuld raken. Op dat moment kan het stof en vuil worden verwijderd en afgevoerd naar een geschikte locatie, zoals een afvalcontainer of een stofverwijderingssysteem.

Centrale stofzuigsystemen bieden verschillende voordelen, zoals een betere luchtkwaliteit, verminderde geluidsproductie tijdens het stofzuigen, gemakkelijke en efficiënte reiniging van grote ruimtes, en verminderde hercirculatie van stofdeeltjes. Ze worden vaak gebruikt in commerciële gebouwen, industrieën, ziekenhuizen en woningen waar een hoogwaardige stofafzuiging en reiniging vereist zijn.

Dextools voor alle centrale stofzuigsystemen

We zijn best trots om ons in de Benelux marktleider in de filtertechniek te mogen noemen. Met ruime ervaring heeft Dextools alle kennis in huis om op een kostenefficiënte wijze het beste stof afzuigsysteem te leveren. Zo zorgen we dat onze klanten zich geen zorgen hoeven te maken om vervuiling en gezondheidsschade op de werkvloer en realiseren we tegelijkertijd aanzienlijke kostenbesparingen en een optimale productie.

Wij leveren een brede range van stoffilters oplossingen zoals en perslucht en trilling gereinigde stofafzuiging filters, afzuigarmenafzuigbanken en ventilatoren voor een grote variëteit aan toepassingen in o.a. de levensmiddelenindustrie, chemische, farmaceutische en cosmetische industrie, bouw, metaalverwerkende industrie, diervoederindustrie. Ook bieden wij voor diverse merken de filterzakken / patronen. Daarbij kunnen wij ook het onderhoud verzorgen.

“Door middel van onze producten en ons advies ontzorgen we u graag op het gebied van ontstoffing en luchtbehandeling. Samen met onze verkoopadviseurs en servicemonteurs zijn we altijd klantgericht op zoek naar oplossingen en verbeteringen.”

Geef een reactie