By using our website, you agree to the use of our cookies.
By using our website, you agree to the use of our cookies.
0646808297 info@dextools.nl Waarderweg 54 08:00 - 17:00

Ontstoffings systemen in ATEX zones!

Veel ventilatie- en ontstoffings systemen vereisen een speciale aanpak vanwege explosiegevaar. In dergelijke situaties zijn zowel de formele als de juridische aspecten (de noodzaak van het opstellen van risicobeoordelingsstudies en explosiebeveiligingsdocumenten) belangrijk, evenals een goede systeembescherming tegen explosie. Op basis van meer dan twintig jaar ervaring ontwerpt en bouwt de Dextools dergelijke systemen op uitgebreide wijze, in overeenstemming met de bindende wettelijke voorschriften.

Dextools ontstoffings systemen

Ons breed pakket aan proces techniek en filter techniek leveren wij aan de vakhandel, andere wederverkopers en eindgebruikers. Naast het snel leveren van standaard producten hebben wij alle middelen in huis voor het leveren van maatwerk. Neem contact op met één van onze medewerkers voor advies, offerte of (hulp) bij een order. Wij adviseren u graag in de aanschaf en gebruik van de juiste proces uitrusting, verpakkingsmachines, stofafzuiging, ontstoffings systemen, luchtreiniging en ontstoffings oplossingen.

Explosiebeveiligingen bij ontstoffings systemen

Een van de belangrijkste elementen van explosieveiligheidssystemen (ontstoffings systemen) zijn explosiebeveiligingen. Ze zijn gericht op het beperken gevolgen van explosies tot een niveau dat veilig is voor uitrusting en apparatuur, en in de eerste plaats aan het personeel. Werkgevers zijn verplicht om explosie waarborgen toe te passen door middel van de uitvoering van de ATEX 137-richtlijn (aangepast aan de realiteit bij de verordening inzake minimumvereisten voor veiligheid en gezondheid op het werk met betrekking tot de mogelijkheid van het ontstaan van een explosieve atmosfeer op de werkplek).

Explosieonderdrukkingssystemen zijn een van de meest effectieve methoden om apparatuur te beschermen tegen de effecten van ongecontroleerde explosies. Het systeem bestaat uit een HRD-cilinder, druksensoren, infraroodsensoren en een regeleenheid. Het systeem is gericht op het herkennen van een explosie in zijn vroegste fase en het injecteren van dempingsmiddel aan de binnenkant van de beschermde faciliteit om de explosie te dempen. De totale reactie vanaf het moment van detectie van de “initiële explosiefase” tot het moment van de totale onderdrukking wordt geteld in duizendste delen van een seconde.

Explosiebestendige (ontluchtings) systemen zijn de zwakste constructiecomponent van de beschermde voorziening; op het moment van de explosie gaan ze ‘open’, waardoor er een uitlaatklep voor de explosiegolf naar de omgeving ontstaat. Het is bedoeld om de voorziening te beschermen tegen een te sterke stijging van de binnendruk en de daaruit voortvloeiende verstoring.

Explosie-isolatie door middel van snel activerende dempers, ATEX ventilatie- en ontstoffings systemen
Zelfsluitende explosiedempers
Standaard explosieontlastingspanelen
Besturingseenheid explosiedemping systeem
Ontkoppelingssysteem type VENTEX
Ontkoppeling van explosies via het HRD-systeem
Ontstoffings systemen in ATEX, ATEX ventilatie- en ontstoffings systemen

Omvang van de uitgevoerde werken - explosieveiligheid

 • bescherming van apparatuur en processystemen tegen explosie-effecten
 • implementatie van stofafzuigsystemen en centrale stofzuigersystemen als explosieveilige systemen
 • inschatten van explosierisico (ook in de ontwerpfase)
 • afbakening van explosiegevaarlijke gebieden (ook in de ontwerpfase)
 • het opstellen van explosieveiligheidsdocumenten
 • het geven van ATEX-training over explosieveiligheid en procesveiligheid
 • het uitvoeren van audits van de huidige staat van explosieveiligheid in de fabriek

Richtlijn Atex ventilatoren

De ATEX richtlijn 2014/34/EU voorziet in regelgeving met betrekking tot producten (atex ventilatoren) die in een explosiegevaarlijke omgeving worden ingezet. Het begrip ATEX is afgeleid van de Franse benaming ‘ATmosphère EXplosible’ en wordt voor beide Europese richtlijnen, ATEX richtlijn 2014/34/EU en ATEX bedrijfsrichtlijn 1999/92/EG, toegepast.

De eisen waaraan de constructie van de ATEX-ventilatoren dienen te voldoen, staan tot in detail beschreven in de DIN EN 14986 (NEN EN 14986) en DIN EN ISO 80079 (NEN EN ISO 80079) norm.

Bij de selectie van een Atex ventilatoren is van belang dat deze geschikt is voor de zone waar hij wordt toegepast. Het niveau van explosiebeveiliging wordt bepaald aan de hand van het medium (binnenzijde ventilator) en de opstellingsomgeving (buitenzijde ventilator)

ATEX Ventilatoren

Internationaal zijn ATEX ventilatoren een heel breed begrip en wordt gebruikt voor vacuümpompen, compressoren, zijkanaalventilatoren, centrifugaalventilatoren tot aan lage druk slakkenhuisventilatoren. In het Nederlands wordt met ATEX ventilatoren voornamelijk gesproken over ATEX zijkanaalventilatoren. Daarbij vindt men dan uitvoeringen voor verhoogd stofexplosiegevaar voor zone 21 en 22 of uitvoeringen voor verhoogd gasexplosiegevaar voor zone 1 en 2. Tevens wordt er onderscheid gemaakt tussen gasdichte en niet gasdichte uitvoeringen. 

 

Configuratie van ATEX vantilatoren

Bij de configuratie van ATEX blowers vraagt een aantal factoren om speciale aandacht:

 • Wat is de invloed van het soort medium of de specificaties die doorgaans gebaseerd zijn op lucht?
 • Welke ATEX eisen worden er volgens de plaatselijke richtlijnen aan de ATEX blower gesteld?
 • Moet de ATEX blower gasdicht worden uitgevoerd?
 • Is het medium corrosief voor bepaalde materialen?
 • Hoe wordt de ATEX blower beveiligd?
 • Welke maatregelen worden er getroffen tegen de opbouw van statische elektriciteit in het leidingwerk?
ATEX Ventilatoren

Zones met explosiegevaarlijke voor gassen, dampen en nevels

Zone 0

Een ruimte waarin continu of voor langere periodes een ontvlambare atmosfeer aanwezig is, bestaande uit een mengsel van lucht en brandbare substanties in de vorm van gas, damp of nevel.

Zone 1

Een ruimte waarin onder normale omstandigheden kortstondig een ontvlambare atmosfeer aanwezig kan zijn, bestaande uit een mengsel van lucht en brandbare substanties in de vorm van gas, damp of nevel.

Zone 2

Een ruimte waarin alleen bij abnormale omstandigheden zeer korte tijd een ontvlambare atmosfeer aanwezig kan zijn, bestaande uit een mengsel van lucht en brandbare substanties in de vorm van gas, damp of nevel.

Zones met explosiegevaarlijk voor stof overzicht

Zone 20

Een ruimte waarin continu, voor langere periodes of vaak een ontvlambare atmosfeer aanwezig is in de vorm van een wolk van brandbaar stof in de lucht.

Zone 21

Een ruimte waarin er rekening mee moet worden gehouden dat onder normale omstandigheden af en toe een ontvlambare atmosfeer aanwezig kan zijn in de vorm van een wolk van brandbaar stof in de lucht.

Zone 22

Een ruimte waarin onder normale omstandigheden hooguit zeer korte tijd een ontvlambare atmosfeer aanwezig kan zijn in de vorm van een wolk van brandbaar stof in de lucht.

NEEM GERUST CONTACT MET ONS OP BIJ VRAGEN OVER ONTSTOFFINGS SYSTEMEN

Bezoek ons

Waarderweg 54, haarlem

Bel ons

023- 5530315 of 06-46808297

Stuur een email

info@dextools.nl

Dextools staat in voor het afleveren van ontstoffing- & afzuigsystemen in verschillende industriële takken. Enkele voorbeelden van uitgevoerde projecten: Ontstoffing en afzuiging van een moutinstallatie; Afzuiging van verschillende hallen in een slachthuis; Bulk afzak systemen.

Doordat elk product andere eigenschappen heeft en vaak elk proces anders werkt zal Dextools zorgen voor een gepaste oplossing op maat van de klant zijn stof- of afzuiging probleem. Er wordt gestart met een productonderzoek om o.a. de gepaste filter soort te bepalen. Nadien kan er gezocht worden naar de geschikte vorm en dimensie vertrokken vanuit de beschikbare ruimte van de klant.

Naast het plaatsen van een volledig nieuwe ontstoffings- of afzuigings installatie biedt Dextools ook de mogelijkheid om een bestaande installatie te vernieuwen en te optimaliseren.

has been added to the cart. View Cart