Explosiebeveiligingen bij ontstoffings systemen (Atex)

Een van de belangrijkste elementen van explosieveiligheidssystemen (ontstoffings systemen) zijn explosiebeveiligingen. Ze zijn gericht op het beperken gevolgen van explosies tot een niveau dat veilig is voor uitrusting en apparatuur, en in de eerste plaats aan het personeel. Werkgevers zijn verplicht om explosie waarborgen toe te passen door middel van de uitvoering van de ATEX 137-richtlijn (aangepast aan de realiteit bij de verordening inzake minimumvereisten voor veiligheid en gezondheid op het werk met betrekking tot de mogelijkheid van het ontstaan van een explosieve atmosfeer op de werkplek).

Explosieonderdrukkingssystemen zijn een van de meest effectieve methoden om apparatuur te beschermen tegen de effecten van ongecontroleerde explosies. Het systeem bestaat uit een HRD-cilinder, druksensoren, infraroodsensoren en een regeleenheid. Het systeem is gericht op het herkennen van een explosie in zijn vroegste fase en het injecteren van dempingsmiddel aan de binnenkant van de beschermde faciliteit om de explosie te dempen. De totale reactie vanaf het moment van detectie van de “initiële explosiefase” tot het moment van de totale onderdrukking wordt geteld in duizendste delen van een seconde.

Explosiebestendige (ontluchtings) systemen zijn de zwakste constructiecomponent van de beschermde voorziening; op het moment van de explosie gaan ze ‘open’, waardoor er een uitlaatklep voor de explosiegolf naar de omgeving ontstaat. Het is bedoeld om de voorziening te beschermen tegen een te sterke stijging van de binnendruk en de daaruit voortvloeiende verstoring.

Explosie-isolatie door middel van snel activerende dempers, ATEX ventilatie- en ontstoffings systemen
Zelfsluitende explosiedempers
Standaard explosieontlastingspanelen
Besturingseenheid explosiedemping systeem
Ontkoppelingssysteem type VENTEX
Ontkoppeling van explosies via het HRD-systeem
Ontstoffings systemen in ATEX, ATEX ventilatie- en ontstoffings systemen

Omvang van de uitgevoerde werken - explosieveiligheid

  • bescherming van apparatuur en processystemen tegen explosie-effecten
  • implementatie van stofafzuigsystemen en centrale stofzuigersystemen als explosieveilige systemen
  • inschatten van explosierisico (ook in de ontwerpfase)
  • afbakening van explosiegevaarlijke gebieden (ook in de ontwerpfase)
  • het opstellen van explosieveiligheidsdocumenten
  • het geven van ATEX-training over explosieveiligheid en procesveiligheid
  • het uitvoeren van audits van de huidige staat van explosieveiligheid in de fabriek

Zones met explosiegevaarlijke voor gassen, dampen en nevels

Zone 0

Een ruimte waarin continu of voor langere periodes een ontvlambare atmosfeer aanwezig is, bestaande uit een mengsel van lucht en brandbare substanties in de vorm van gas, damp of nevel.

Zone 1

Een ruimte waarin onder normale omstandigheden kortstondig een ontvlambare atmosfeer aanwezig kan zijn, bestaande uit een mengsel van lucht en brandbare substanties in de vorm van gas, damp of nevel.

Zone 2

Een ruimte waarin alleen bij abnormale omstandigheden zeer korte tijd een ontvlambare atmosfeer aanwezig kan zijn, bestaande uit een mengsel van lucht en brandbare substanties in de vorm van gas, damp of nevel.

Zones met explosiegevaarlijk voor stof overzicht

Zone 20

Een ruimte waarin continu, voor langere periodes of vaak een ontvlambare atmosfeer aanwezig is in de vorm van een wolk van brandbaar stof in de lucht.

Zone 21

Een ruimte waarin er rekening mee moet worden gehouden dat onder normale omstandigheden af en toe een ontvlambare atmosfeer aanwezig kan zijn in de vorm van een wolk van brandbaar stof in de lucht.

Zone 22

Een ruimte waarin onder normale omstandigheden hooguit zeer korte tijd een ontvlambare atmosfeer aanwezig kan zijn in de vorm van een wolk van brandbaar stof in de lucht.

Dextools uw ATEX specialist

Wij als Dextools weten als geen ander dat de juiste informatie het alle belangrijkste is. Want als een advies niet correct is heeft u niks aan de oplossing. Dit geldt niet alleen voor de oplossingen dien wij bieden maar ook voor de wijze waarop wij communiceren. Wij bij Dextools staan voor kwaliteit, service en oplossinggerichtheid. Hierin is het belangrijk de juiste informatie te geven, een goede oplossing te bieden en eerlijk tegen elkaar te zijn.

Dextools Filtertechniek omvat een brede range van ontstoffingstechniek zoals industriele stofzuigers, mobiel afzuigunits of grote stof afzuig installaties. Deze systemen zijn er ook in de ATEX uitvoeringen. Daarnaast hebben wij een breede range van afzuigbanken of wanden, stoffilters en ventilatoren. Deze systemen zijn voor een grote variëteit aan toepassingen zoals in de levensmiddelenindustrie, chemische, farmaceutische en cosmetische industrie, bouw, metaalverwerkende industrie, diervoederindustrie.

Dextools Procestechniek omvat bulk handeling systemen zoals zakkenleegmachinesbig bag loading en unloading systemen en vacuüm transportsystemen. Deze worden in de chemie, farmacie, food of verwerkende industrie toegepast. Daarnaast hebben wij tabletpersenmetaaldetectorenblister en cartoning machines, camera inspectie systemen en tablet/poeder/vloeistof vullijnen voor de food en farmaceutische industrie.

NEEM GERUST CONTACT MET ONS OP BIJ VRAGEN OVER ONTSTOFFINGS SYSTEMEN

Bezoek ons

Waarderweg 54, haarlem

Bel ons

023- 5530315 of 06-46808297

Stuur een email

info@dextools.nl